sâmbătă, 10 iunie 2017

Spune-mi ce mănânci și îți spun de unde ești! Astăzi, despre Molokhia - ملوخية!

Oriunde vom călători, ne vom dori să cunoaștem printre multe altele și bucătăria țării pe care o vizităm. Cumva, tradiția culinară, ne povestește foarte multe despre oameni, despre sufletul și felul lor de a fi. Felul în care ei aleg să gătească, să mănânce, tabieturile și obiceiurile, sunt un fel de semnături, adânc scrise în ADN-ul unui popor.

În Egypt, oamenii iubesc tot ce ține de mâncare, familie și tradiție. Sunt foarte atenți la fiecare detaliu, începând de la ceea ce aleg să pună în farfurie, până la modul în care pregătesc, prepară și mănâncă. Pentru ei, masa în familie este nu o regulă, ci o bucurie. Așa aleg ei să se descarce de greul zilei și să își încarce sufletul cu veselie și iubire. Familia este văzută de ei ca o mână. O mână puternică și sănătoasă numai cu toate degetele la locul lor. De aceea, chiar și o banală cină, pentru ei devine un act de devotament, de iubire, de fericire.

Una dintre cele mai cunoscute mâncări egyptene este traditionalul koshari. Koshari conține un amestec de linte cu orez și macaroane, care este ornat cu boabe de năut, sos de roșii, ceapă și condimente.
Astăzi însă, vom vorbi despre Molokhia sau Mulukhiyah, mloukhiya, molokhiya, mulukhiyya, malukhiyah, or moroheiya, ملوخية‎‎ este gustul Egyptului. În esența, Molokhia este o plantă, un fel de spanac egyptean, dar ea a devenit un simbol al gastronomiei în Egypt. Și alte țări arabe au împrumutat din rețetele egyptene, dar ca mâncarea de acasă, nu poate fi alta. 


Spanacul egiptean nu este altceva decât frunzele de Chorcorus olitorius(Iută), cunoscut sub numele de: nalta iută, iută tossa sau nalba evreului. Este popular în țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord .Originar din Egipt, acesta s-a răspândit în toată regiunea mediteraneană și Orientul Mijlociu, fiind regăsit în foarte multe bucătării și rețete.


Frunzele pot fi consumate crude sau fierte. În salate, frunzele de spanac egyptean sunt folosite proaspete, iar când le fierbem, va rezulta cunoscuta rețetă de Molokhia. Frunzele fierte sunt mucilaginoase, iar frunzele uscate pot fi folosite ca agent de îngroșare în supe. Frunzele acestei plante, mai pot fi preparate sub formă de ceai, iar fructele sale se pot consuma asemeni bamelor.
Beneficiile acestei plante sunt multe și deosebite pentru organismul și sănătatea noastră:reglează tensiunea arterială, îmbunătățește circulațția sanguină, ajută la digestie, la scăderea colesterolului, ameliorează insomnia, stimulează imunitatea, intensifică sănătatea oaselor și este un foarte bun anti inflamator.

Frunzele sunt bogate în betacaroten, fier, calciu, vitamina C și mai mult de 32 de vitamine, minerale și oligoelemente. 

Iuta sau spanacul egyptean, mai este folosită în artele tradiționale precum țesutul. Din aceasta, se țes diverse covoare tradiționale, genți, haine, etc Ați rămâne surpirnși să știți cât de apropiați suntem în toată diferențierea noastră :).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu