luni, 9 aprilie 2018

Sham El Nessim sau Sărbătorea Primăverii la egipteni

An de an, în prima zi de luni, după Paștele Coptic Ortodox, egiptenii sărbătoresc “Sham El Nessim”, sau altfel spus, Sărbătoarea Primăverii la egipteni.

Această sărbătoare este de fapt o tradiție păstrată din antichitate, de peste 4500 de ani, încă de pe vremea faraonilor. Atunci, această zi specială, a fost numită “Shamo” sau “reînnoirea vieții” și a fost asociată cu începutul sezonului agricol, mai precis cu începutul primăverii.
Sham El Nessim este o zi specială, de care se bucură fiecare egiptean, cu mic, cu mare, aceasta fiind și zi declarată liberă, pe plan național. În Sham El Nessim, egiptenii ies la mare, la plimbare în parc, în oraș, la zoo sau fac excursii în natură, unde organizează picnicuri mari în familie sau cu prietenii.

De reținut că în această zi, egiptenii mănâncă în mod special peşte numit “Feseekh”, preparat după o reţetă veche, specifică acestei zile de sărbătoare, "Ringa", care e pește afumat, ouă roșii, ceapă verde, pepene galben, multe fructe si înghețată :). Ouăle roșii, peștele Feseekh și ceapa verde, erau ofrande aduse zeilor, pe vremea faraonilor, acest fapt, fiind consemnat și de Plutarh în însemnările sale. Aceleasi alimente le regăsim și azi pe mesele familiilor egiptene ca o tradiție specifică acestei zile.Salata verde (lăptuca) și „malana” (planta crudă de humus) sunt plante verzi care de fapt,  simbolizează sosirea primăverii. Ouăle colorate, simbolizează nu doar învierea sau reînnoirea naturii și a vieții, dar și împlinirea sau răspunsul zeilor la anumite dorințe.


Coloratul ouălor a fost un obicei menționat atât în faimoasa Carte a Morților faraonului cât și în cântările lui Akhenaton: "Dumnezeu este unul, el a creat viața din neînsuflețire și a creat pui din ouă". Astfel, oul a fost un simbol al vietii la egipteni, încă din antichitate. Tot de atunci, egiptenii așezau ouăle colorate în coșuri împletite din frunze de palmier și le atârnau în copaci sau pe acoperișul casei lor, în speranța că zeii le vor răspunde dorințelor lor până în zori. Deoarece primele însemnări despre coloratul ouălor provin din Egipt, se crede că vechii egipteni sunt primii care au tradiționalizat această practică, ouăle vopsite din vremurile faraonice, au fost predecesoarele directe a ouălor de Paști de astăzi. 

Ceapa verde, are de asemenea o mare însemnătate la egipteni, încă de pe vremea faraonilor, când se considera că Scalionul (ceapa verde), alunga spiritele rele și vindeca spiritul. A fost descoperită încă din cele mai vechi timpuri, Scalionul, apărând pentru prima dată în meniul festiv de la sfârșitul celei de a VI-a Dinastie și a fost menționată în papirusul despre legendele Vechiului Memphis, unde se spunea că fiul faraonului de atunci suferea de o boală care îl imobiliza, iar după ce faraonul a chemat la curte un preot, acesta l-ar fi vindecat folosind ca tratament ceapa (i-a pus o ceapă crăpată în patru sub pernă, iar alta pe nas pentru a-i ajuta respirația - iar sucul de ceapă a trebuit să îl bea). De atunci, ceapa a fost nelipsită de la festivitățile importante ale egiptenilor.Peștele sărat a fost un simbol al bunăstării pentru egipteni. Se credea că ofrandele de pește erau aduse vechilor zei pentru a asigura o recoltă bună. Pestele sărat simboliza fertilitatea și bunăstarea la vechii egipteni.Azi, în Alexandria, vremea nu a ținut cu egiptenii. Încă. Dar, ca tot egipteanul, așteptăm și noi ca RA să își arate razele deasupra Perlei Mediteranei, ca să putem ieși la o plimbare mai lungă prin oraș. Până atunci, am ieşit puţin pe lângă casă, pe malul mării, la o cafea si o cacao caldă.


Koul sanah wa entou tybeen! Sărbători fericite, tuturor!
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu