joi, 17 mai 2018

Ramadan în Egipt - lecție de umanitate și solidaritate!


Ramadan este a noua luna a calendarului islamic, perioada in care Quranul a fost revelat lui Mohamed prin intermediul ingerului Gabriel. In aceasta luna toti musulmanii adulti trebuie sa tina post de la rasaritul si pana la apusul soarelui.

Ca in cazul tuturor lunilor islamice (bazate pe calendarul lunar), Ramadanul incepe exact in seara cand apare luna noua. Desi echipamentele avansate de astazi permit calcularea cu exactitate a datei aparitiei, multe tari musulmane prefera inca vechea traditie de observare a lunii pe cer. Daca Luna Noua este observabila in a 29-a zi a Shabaan-ului, atunci a doua zi incepe Ramadan-ul. In caz contrar, atunci Shabaan (luna calendaristica dinaintea Ramadan-ului) va avea 30 de zile iar Ramadan-ul incepe imediat dupa. Ca perioada destinata purificarii spirituale, intoarcerii la Dumnezeu si practicarii sacrificiului de sine, Ramadan-ul reprezinta mult mai mult decat abtinerea de la mancare si bautura. In aceasta luna postul trebuie completat de o simpatie crescuta fata de cei saraci si numeroase opere de caritate pentru cei defavorizati.

Pe langa aceste aspecte religioase, aceasta sarbatoare este o sarbatoare a luminilor, culorilor, aromelor, a prieteniei si fericirii. O sarbatoare in care, strazile sunt umplute de lumina, de felinare confectionate din tabla si sticla colorata, de lumini folosite de crestini in Craciun, de stegulete, de tarabe pline de curmale, smochine, fructele uscate:caju, alune, fistic, porumb uscat, năut copt, semințe de dovleac, caise confiate, prune uscate, stafide si karkadé, etc

Egiptul insa, face si aici o exceptie si ne da un exemplu nu doar de convietuire frumoasa, dar de respect, de umanitate si solidaritate. Desi este o sarbatoare musulmana, mesele de Iftar (mese aranjate in public pentru cei saraci) sunt date atat de musulmani cat si de crestini. Stau alaturi mereu, asa cum au stat de sute de ani si gasesc in religie, o cale care ii uneste si nu ii dezbina, un drum care ii poarta alaturi si nu ii desparte, o prietenie si solidaritate care face din religie o lectie de umanitate si nu de dusmanie!

Ramadan Kareem inca o data, tuturor prietenilor mei musulmani!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu